Vakantie Slowakije

 

Na een 1e kennismaking in 2007 met het Slowaaks Paradijs, die letterlijk in het water was gevallen, hebben we dit jaar met veel zon van het Paradijs genoten.

 

Via Polen zijn we eerst naar Krakau gereden en hebben daar 3 dagen op de Camping Smok gestaan. www.smok.krakow.pl. De camping ligt ongeveer 4 kilometer buiten Krakau. De stad is zeer goed te bereiken met zowel de bus, die voor de camping stopt, als per fiets. Het fietspad is het eerste stuk niet echt goed te berijden, veel kuilen en oneffenheden en de weg is overdag redelijk druk. Zonder goede straatverlichting zou ik er s’avonds niet fietsen. Met de fiets is de stad zeer makkelijk te bezichtigen en je komt in vele leuke straatjes. De camping zelf is netjes. Het sanitair is eenvoudig doch schoon. Het douche- en toiletgebouw waren vernieuwd. Je hebt boven en op het beneden veld ruime plaatsen. Deze ligt wel aan de doorgaande weg waar wij niet echt veel last van hadden. Krakau zelf is een sfeervolle en gezellige stad met veel geschiedenis. Wat ons betreft een aanrader. Ook Auswitz en de zoutmijn zijn binnen een uur te bezoeken. Tip voor caravanners maar ook voor autobezitters, het eerste stuk autoweg in Polen als je van Berlijn komt was nog steeds zeer slecht. De inboedel viert kermis in de caravan. Beter eventueel via Dresden Polen binnenrijden.

 

Vervolgens zijn we via de Hoge Tatra naar Camping Podlesok, in Hrabusice, gereden. Ongeveer 3 uur rijden van Krakau. Onderweg door de Hoge Tatra vele mooie uitzichten en dorpjes. De camping ligt aan de voet van het Slowaaks Paradijs en biedt vele wandelmogelijkheden. Het is een rustige en ruim opgezette camping met mooie ongemarkeerde plaatsen. De eenvoud van de camping sprak ons zeer aan en s’avonds je eigen kampvuurtje voor de tent is geweldig. Het sanitair laat te wensen over, hoewel je er wel goed kunt douchen. Op sommige tijden amper warm water.Gewoon even goed plannen dus. In een klein winkeltje kon je s’morgens de broodjes ed halen. Het restaurant bij de camping was goed en voordelig. Op de camping zelf staan ook nog enkele eenvoudige houten huisjes waar je in kunt overnachten. In de omgeving is ook nog van alles te huur. Op de weg kom je regelmatig wenkende vrouwen en kinderen tegen die kamers voor de overnachting aanbieden. De camping is omheind en wordt zeer goed bewaakt door de regelmatig langskomende politie en nachtwakers. Voor het oefenen van je vreemde talen is het ook een zeer geschikte camping. Wij kwamen de volgende nationaliteiten tegen; Duitsers, Nederlanders(in de minderheid), Slowaken, Tsjechen, Hongaren, Oostenrijkers, Italianen, Spanjaarden, Engelsen, Zweden, Finnen, Litouwers en Letlanders.

 

de tent van Kistemaker op de camping

 

een vuurtje maken hoort erbij en wat lezen met een wijntje 

 

Vanaf de camping kon je de wandeling naar één van de  6 kloven starten. Geen auto nodig.

De Sucha Bela, de Sokol Velky, de Piecky, de Klastorska en de iets verder vanaf de camping gelegen Maly Keysel en Velky Keysel. Overal goede bewegwijzering en aanduiding van de tijdsduur. Alle kloven hebben éénrichtingsverkeer. Er zijn geen tegenliggers.

 

 

De Sucha Bela is de meest bekende en in het weekend komen veel Slowaken, Tsjechen en Polen deze wandeling lopen. Ook de camping is dan wat voller dan door de week. Tijdens de wandeling kom je ze af en toe tegen. Het is een mooie rustige tocht en is in 5 uur, met pauzes, goed te lopen. Via de rivierbedding, vlonders, trappen en touwen ga je naar de top. Onderweg vele mooie vogels, vlinders en bloemen.

 

De Sokol Velky is de meest ruige tocht. Is het meest avontuurlijk om het klauteren. Het pad loopt over vele natuurlijke paden en ladders pal langs watervallen. Deze kloof is ook de meest beschermde van het gehele gebied. Veel beschermde bloemen en vlindersoorten. Tevens heerst er een enorme rust. Je hoort alleen de vogels en de watervallen. Alles is zo natuurlijk mogelijk gelaten. Deze tocht duurt ongeveer 6 uur met pauzes als je er alle tijd voor neemt. Wij vonden deze tocht het mooist.

 

De Piecky is de meest rustige kloof. Goed te bewandelen in 4 á 5 uur met pauzes. Ook hier weer de natuurlijke paden over boomstronken en aangebrachte ladders of treden in de bergwand.

 

De klastoriska is de meest korte kloof en bereik je via de Prielom hornadu wandeling. Deze loopt eerst langs een rivier. Halverwege kun je de Klastoriska kloof in lopen of de wandeling langs de rivier vervolgen. Zeer fraai. Boven kom je bij een  klooster wat hier ooit gestaan heeft en wat ze aan het restaureren zijn. 

 

onderweg naar het restaurant bij Klastorisko

 

 

De afdalingen weer naar de camping is bij allen tochten zeer fraai. Wel zitten er regelmatig redelijk steile stukken tussen die een aanslag op je knieën zijn.

 

slowaakse paradijs 

 wandelen in het slowaakse paradijs je moet niet te bang zijn.

 

Omdat de temperatuur opliep tot zeker 30 graden zijn we een dag naar Dedinky geweest. Ongeveer een uurtje rijden door de mooie natuur. Onderweg kom je ook langs Dobsinska met de onderaardse ijsgrot. Een klein stadje aan een stuwmeer aan de andere kant van het Paradijs. Ook starten hier vele wandelingen door het gehele gebied. Hier bevindt zich een heuvelachtige kleine camping aan de voet van berg. Ernaast is een stoeltjeslift. Van hieruit loop je in 5 á 6 uur naar Camping Podlesok. Je doorkruist dan het gehele gebied en komt nog meer kloven tegen.

 

De hoge Tatra is ook goed te bereiken vanaf de camping. Daar zijn ook vele tochten mogelijk. In de omgeving vindt je steden als Poprad, Spisska Nova Ves. Vanaf de andere kant is het een behoorlijke klim naar boven in de zon. Twee plaatsen waar je goed al je boodschappen kunt doen bij bv Kaufland, Lidl, Hypernova en Baumax. Bij de Baumax kun je Campingaz kopen. Echter niet de flessen zoals model 907! Bij Spissky Rad bevindt zich een grote burcht boven op een heuvel. Tip; komende vanuit Spisska Nova Ves rijdt de burcht voorbij en ga dan rechtsaf naar de burcht. Kom je gelijk bij de parkeerplaats en de ingang. Scheelt de behoorlijke klim aan de andere kant van de burcht. Ondanks dat 1-01-2009 de Euro is ingevoerd is het een goedkoop gebied. Wij betaalden dit jaar voor de tent 2, auto 2 en voor een volwassene ook 2 euro per nacht camping Podlesok. Ook zijn brandstoffen goed verkrijgbaar. Zeker ook LPG. 

 

de hoge tatra bij zonsondergang (vanaf de camping)

 

de hoge tatra (vanaf de camping)

 

 

Het Slowaaks Paradijs is een schitterende omgeving met vele mogelijkheden, ook een paradijs voor Mountainbikers, voor een weldadige ontspanning in de natuur. Daarnaast een goedkoop vakantieland waar je met Engels en Duits redelijk goed uit de voeten kunt. Anders heb je altijd nog je handen en voeten, nietwaar.

 

De ongereptheid, de veelzijdigheid en de vriendelijke bevolking heeft ons enthousiast gemaakt voor dit land. Wij zullen er nog vele keren naar toe gaan. De plannen voor volgend jaar zijn al in de maak.