Vakantie in Slowakije van Erik, Renée en de meisjes

Allereerst wil ik bedanken voor voor alle praktische- en touristische informatie die wij hebben gekregen via deze website! Over Slowakije is nog niet zo veel te vinden en deze site heeft ons echt geholpen bij onze voorbereidingen.

Dan wil ik even de route en de campings noemen waar wij geweest zijn.
Heenweg via Polen: Eerste stop bij Lübennau:Camping Spreewald.Een heel goed verzorgde en gezellige familiecamping met ruime plaatsen en een vriendelijk onthaal waar het meteen al "echt vakantie"is.Vanaf de camping kan je leuke kleine wandelingetjes maken, wat voor ons de tussenstop heel plezierig maakte.Ook onze hond was erg welkom.

Via Cottbus naar Polen. Het eerste stuk van de snelweg bestaat  nog uit oude betonplaten en is heel hobbelig. een ervaring opzich zullen we maar zeggen. Maar daarna wordt de snelweg al snel zeer goed.
Tweede stop bij Zywiec: Camping cest la vie. Een nette camping geleid door een nederlands-poolse vrouw. (De tarieven in de ANWBgids zijn lager dan in werkelijkheid!)

De volgende dag naar de Hoge Tatra: Tatranská Lomnica.Camping Jupiler: Je rijdt door het centrum van Tatranská Lomnica, over het spoorweggetje links naar beneden. De camping ligt rechts van de weg. Het is een terrein met veel schaduw en er is een klein eettentje waar ook wandel- en fietskaarten van de omgeving te koop zijn, en waar je 's ochtends broodjes kunt kopen. Als je boft (zoals wij) heb je vanuit je tent uitzicht op de hoogste top van de Tatra. Het sanitair is oud maar werd goed schoongehouden door een dame die daar de hele dag door mee bezig is.Vanaf de camping is een wandelpad naar de kabelbaan omhoog.

Daarna zijn we naar de Kleine Fatra gegaan. Daar hebben we op de camping in Varin gestaan, niet ver van Terchova.Vanuit Terchova rij je in de richting van Zilina. Rechts passeer je de camping van Bela, en na een poosje zie je (waar de electriciteitsmast de weg kruist) de ingang van de camping aan je linker hand liggen. Het ligt aan een riviertje en heeft een goed restaurant en een klein zwembad. de nieuwe toilet gebouwen zijn mooi maar zouden wat mij betreft schoner kunnen. Ook is er een keuken aanwezig waar je  van gas en warm water voor de afwas gebruik kunt maken en er is zelfs een wasmachine! Die moet je wel van te voren reserveren. Het is een familie bedrijf en broer en zus spreken goed engels.

En toe de laatste week van onze vakantie. We dachten naar de Westelijke Tatra te gaan maar de camping en vooral het plaatsje Oravice viel ons tegen. Onderweg brak een enorm onweer los waardoor  we onze plannen maar helemaal veranderden. Leuke camping of niet, een tent opzetten was echt onmogelijk! We besloten naar de lage Tatra te gaan naar een camping die ik van deze site geplukt had.Camping Pohorelá. helaas, deze bestaat niet meer! Het zou een prima plek voor ons geweest zijn en we vonden het heel jammer. Dan maar door naar het Slowaaks paradijs, daar stikt het vast van de campings dachten we...: maar de camping in Dedinky was een ware ramp: een terein dat erg stijl omhoog loopt met ellendige slecht verzorgde grind weggetjes. Kris kras tenten en mensen. Nee echt een rommel waar je niet in wil.Het ligt heel mooi aan een stuwmeertje waar je ook zwemmen kan, achter een goed verzorgd hotel, maar kennelijk is de camping bijzaak. dan naar Dämenovská Dolina: De autocamp bordjes gevolgd door een soort van sloppenwijk naar een achterafweggetje waar wij ook weer een verlaten camping aantroffen. En toen begon de tijd toch wel te dringen en het weer werd slechter! Via een wit weggetje op de kaart naar Spisská Nova Ves maar eigenlijk besloten vannacht maar een pension te nemen in...jawel: de Hoge Tatra. Pffffffffffff! Wel lekker gegeten en geslapen en gedouched en ontbeten en wederom een nieuw plan gemaakt.

We besloten naar Banská Bystrica/camping Tajov te gaan.De Raj moet maar wachten tot volgend jaar!
En we hadden geluk: het stopte eindelijk met regenen!
 De Camping in Tajov is ons erg goed bevallen. Er is nieuw dames sanitair, heel goed verzorgd.
Er is een keukentje waar je met heet water af kunt wassen. er zijn  kleinere wandelingen vanaf de camping mogelijk. Ter plekke kan je een kleinigheid eten en iets drinken. Banská Bystrica is een leuke levendige plaats,en je zit hier tussen drie nationale parken (kleine-, grote Fatra en de lage Tatra) in! wij hebben ook Spania Dolina bezocht: zeer de moeite waard! Genoeg te doen dus!

Toen naar huis: via Trencin de grens naar Tsjechië over. En Direct miezerige regen die pas een dag later in Duitsland stopte. We zijn tot zo'n 100km voor Praag gereden en toen de snelweg afgegaan naar camping Valek Moravec.(staat in de ANWB gids) Jammer dat het zulk slecht weer was want anders zou je hier een super stop kunnen maken. Er is een leuk speeltuintje voor de kinderen, een mooi zwembad, een gezellig terras en een leuke kantineachtige eetgelegenheid met een heel vriendelijke Camping beheerder die veel voor zijn gasten doet. Het sanitair is schoon en degelijk. De volgende dag zijn we via Dresden-Duitsland terug naar huis gereden. Onderweg alweer plannen makend voor onze volgende vakantie inSlowakije!    

Groetjes en bedankt, Erik, Renée en de meisjes"

Hier nog wat foto's van de familie: