praktische informatie over vakantie in Slowakije

Informatie Slowakije

 

Slowakije is ongeveer even groot als Nederland en heeft ruim 5 miljoen inwoners. Een land met veel bergen en veel ongerepte natuur.

Hoofdstad:                          Bratislava

Munt:                                    Euro, er is in ieder dorp van enige betekenis wel een geldautomaat waar u geld op kunt nemen. In grote supermarkten staan vaak

                                               geldautomaten en je kunt vaak ook met een bankpas of creditkaart betalen.

De taal:  Slowaaks, de ouderen spreken vaak een beetje Duits, de jongeren spreken vaak ook al Engels.

 

Het reizen naar en in Slowakije:

lichtblauwe auto

 

 

Er zijn natuurlijk verschillende routes om in Slowakije te komen. Op de route pagina kunt u beschrijving vinden van de routes die wij gevolgd hebben.

Link naar route pagina.

 

De wegen in slowakije:

U heeft voor alle autowegen en autosnelwegen in Slowakije een vignet nodig. Online bestellen is mogelijk maar zijn ook verkrijgbaar bij de benzinestations.

Link naar een overzicht van de (snel) wegen in Slowakije.

 

 

Het weer in Slowakije:

 

weer in slowakije

 

Een aantal  jaren reisden wij via TsjechiŽ en kampeerden wij ook in TsjechiŽ. Het weer was meestal slecht en voor ons reden om door te rijden naar Slowakije. Een aantal keren was het gelijk, na het passeren van de Kleine Karpaten, het weer beter in Slowakije. Het weer heeft daar meer het karakter van een landklimaat. Warme en droge zomers en strenge winters. Ook in Slowakije zijn er nog grote verschillen. In de bergen heb je vaker onstabiel weer, met meer regen. De Donau-vlakte kan het erg heet zijn.  In het noorden van Slowakije is het weer minder stabiel dan in het zuiden en oosten van Slowakije. Als het weer in de bergen minder is dan vertrekken wij naar het zuiden. In een halve dag ben je in een warmer gedeelte.

 

Link naar de website weer-online.

Link naar het Slowaakse weerbericht.

 

Paspoort in Slowakije: 

Slowakije is een EU land en daarom is een identiteitskaart voldoende.

 

Radio in Slowakije:

Wij luisteren meestal naar (FM) radio Express

of naar radio Jemne

 

Grenscontrole in Slowakije:

Slowakije is een EU land, regels binnen de EU

 

Benzine, (brandstof) in Slowakije:

Brandstof , diesel en euro loodvrij, is ruim voldoende verkrijgbaar. De benzine prijs ligt een stuk lager dan in Nederland. Ook gas is al op verschillende plaatsen verkrijgbaar.

 

Link naar een website met de benzine prijzen in heel europa.

 

Link kaart met LPG stations in Slowakije.

 

Camping gas in Slowakije:

In verschillende plaatsen in Slowakije is camping gas verkrijgbaar.

Grote supermarkten zoals Hypernova hebben dit soms te koop.

Als u vaker in Slowakije verblijft kunt u eenvoudige een Slowaakse brander en gas kopen.

In Slowakije zijn een aantal vulpunten voor flessen gas.

Bratislava, Huncove, Kosice en Martin.

 

 

Stroom:

220 volt, in Slowakije zie nog zelden een veiligheidsstekker en je moet dus meestal een aparte verloop stekker hebben.

 

Alcohol in het verkeer:

In Slowakije is een 0 promille regeling. 

 

VVV in Slowakije:

In een aantal steden heeft een soort VVV en men spreekt Engels of Duits.

Website

 

Bellen in Slowakije:

Het gebruik van de mobiele telefoon gaat prima. Wij nemen deze al jaren mee en het bereik is prima. Je kunt vaak kiezen uit een aantal netwerken.

 

WIFI in Slowakije:

In cafe's, restaurant, benzinestations Wifi en in  Zilina  zelf stads Wifi.

Free hotspots in Slowakije

 

Kaarten en brochures van Slowakije:

Wij hebben bijna alle kaarten van Slowakije in Slowakije gekocht. De kaarten zijn daar een stuk goedkoper. Wandel en fietskaarten kunt u krijgen bij benzinepompen en soms ook bij supermarkten.

 

Wandelen in Slowakije:

Het wandelen in Slowakije is heel anders dan het volgen van de rode of blauwe paaltjes in Nederland. De gebieden zijn uitgestrekt en de natuur ongerept.

Ons advies neem altijd een kaart mee en zorg voor een paar goede wandelschoenen.

 

 

HIKING.SK

 

Boven: wandelroute planner

 

Fietsen in Slowakije:

 

Fietsen plaatjes

 

Echte fietspaden zie je nog weinig in Slowakije.  De laatste jaren zie je wel steeds meer fietsers. In de Donau vlakte en in Oostelijke gedeelte van Slowakije, het gebied onder het meer "Zemplinska Sirava" kun je goed fietsen. Ik heb het dan over het fietsen met "gewone fietsen". Geoefende fietser op mountainbikes  kom je zelfs in het Slowaakse paradijs tegen.  

Voor fietsers geldt een verplichting voor het dragen van een helm als er buiten de stad wordt gefietst.

 

Fietsen in Slowakije. De afgelopen jaren is het verkeer ook in Slowakije toegekomen. Meer fietsers en meer auto's. Wij hebben in de afgelopen jaren al diverse keren dodelijke ongevallen gezien. Vaak waren hier voetgangers of fietsers bij betrokken. Ons advies, fiets niet op de doorgaande wegen. Fietspaden zijn er bijna niet maar je hebt wel hele rustige, afgelegen wegen.

 

link naar website met fietsroutes

 

Vissen in slowakije:

In Slowakije kun je heel goed vissen. Ook de Slowaken vissen veel.

Je moet echter wel een vergunning hebben. Deze zijn te verkrijgen bij het VVV.

Link over vissen in Slowakije

Link website met info over de regels mbt vissen.

 

Openbaar vervoer in Slowakije:

Het openbaar vervoer is beter en goedkoper dan in Nederland. Het kleinste dorpje is nog bereikbaar met een bus. Ook de trein verbindingen zijn goed en goedkoop. Veel campings liggen ook dichtbij een treinstation.

 

Link naar de spoorwegen van Slowakije:

Link naar de SAD  (bus)

Link openbaar vervoer

 

Het openbaar vervoer in de steden:
In grotere steden is het netwerk van openbaar vervoer dicht. De kaartjes kunt u in kiosken, in automaten op haltes of direct in de bussen kopen.

www.imhd.sk
 

 

Kamperen in Slowakije:

 

Camping plaatjes

 

Het kamperen in Slowakije is anders dan wij gewend waren. Op de campings in Slowakije is in het algemeen weinig rust. De camping in Senec bijvoorbeeld is in het hoogseizoen erg druk.  Op veel campings worden vuurtjes gemaakt en sommige groepen hebben er een dagtaak aan om overdag het hout te verzamelen. De campings hebben niet veel luxe, dus geen recreatie programma's. Het accent ligt in het algemeen op het tent kamperen. De laatste jaren zie je wat meer caravans. Sommige campings zijn helemaal niet geschikt voor caravans. Vaak zijn de terreinen sterk hellend en niet bereikbaar met  een caravan. Het kamperen is in Slowakije; overdag genieten van de natuur (wandelen e.d) en 's avonds eten en drinken. Een camping reserveren is niet nodig. Wij hebben nog nooit een camping gezien welke vol was en de campings hebben  geen genummerde plaatsen. De Slowaken kamperen in het algemeen ook geen langere periode. De campings zijn vaak maar een paar dagen druk. In de weekenden, als het mooi weer is, kunnen sommige campings erg druk zijn. Op zondag avond begint echter de uittocht alweer.

 

Sommige campings hebben prachtige plaatjes op internet maar stellen als camping niets voor. Er  zijn ruim 30 goede campings. Voor een heel land is dat niet veel. Slowaken kom je op de camping bijna niet meer tegen. De enige uitzondering is nog camping Podlesok bij het Slowaakse paradijs. Wij vinden dat wel heel erg jammer, de Slowaakse sfeer is daardoor namelijk aan het verdwijnen.

 

Camping prijzen:

De campingprijzen zijn de laatste jaren snel gestegen.

Wij betaalden in 2021 voor 2 personen, auto, caravan, stroom ongeveer 18 euro.

Mara camping kost nu ruim 24 euro. Je hebt dan wel vrije toegang tot het strand.

 

Eten en drinken in Slowakije:

Op veel campings kun je wat eten en drinken. Het eten en drinken is nog steeds goedkoop. In een restaurant kun je met 2 personen lekker eten en drinken voor 20 euro.  De maaltijd is meer gericht op het vlees en hierbij weinig groenten en wat meer aardappelen. Als toetje kun je schepijs nemen. De laatste jaren kun je steeds meer Chinese restaurants (Cinska restauracia) vinden. Het eten is heerlijk en het kost maximaal 5 euro per persoon.

 

Ook in grote supermarkten kun je lekker eten voor een beetje geld. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe supermarkten gebouwd. Een beetje stad heeft een Tesco of een  Kaufland . Ook kom je Billa en Lidl regelmatig tegen. Hypernova en Kaufland zijn enorme winkels waar je eigenlijk alles kunt kopen. Deze winkels zijn overigens niet altijd de meest goedkope. In de kleine COOP kun je vaak nog goedkoper terecht. Het aanbod is echter alleen wat kleiner.

 

Er zijn ook grote, moderne, inkoopcentra zoals  Aupark in Zilina

 

Slowakije is een echt bier  land, er is echter ook goede wijn te koop. Het gebied boven Bratislava Modra is het wijngebied van Slowakije. Elke streek heeft eigenlijk wel een eigen bier merk. Zlaty Bazant is een merk welke je eigenlijk overal kan kopen. Inmiddels is dit bedrijf eigendom van Heineken. Een nieuw merk is Kelt.

 

Je kunt het beste, snelste en goedkoopste in een restaurant Motorest eten. Dit zijn restaurants welke langs de doorgaande routes liggen en je ziet er ook veel vrachtwagen chauffeurs.

 

Slowaakse gerechten:

Goulash

Bryndzove Halusky

Kapustnica Polievka  (koolsoep)

Langose

 

Gewoonten:

In Slowakije komt de zon een uur eerder op en gaat een uur eerder onder.  Dat betekent heel vroeg op en niet te laat naar bed.. De winkels zijn vroeg open, sommige al om 06.00 uur. 's Avonds is het al snel fris en hoog in de bergen is dit nog sterker.

 

Pinautomaten   in Slowakije.

Vul de stad in waar u naar toe gaat, kies search  en u ziet daarna de adressen met pinautomaten.

U kunt ook nog kiezen voor de automaten welke 24 uur per dag open zijn.

 

Met uw huisdier naar slowakije:

De regels binnen de EU zijn inmiddels van  toepassing.

Link

 

Appartement huren in slowakije:

 

Link naar website met info over het verhuur van appartementen in Slowakije.

 

 

Huisjes(chata's ) pensions, hotels in Slowakije:

In Slowakije zijn mooie en prachtig gelegen huisjes en pensions te huur.

Het huren van een huisjes is soms goedkoper dan het kamperen. In het algemeen zie je dat de huisjes goed bezet zijn. Je kunt natuurlijk een huisje huren vanuit Nederland via een verhuur centrale. Het verhuur rechtstreeks is echter stukken goedkoper dan via een tussen persoon. Deze informatie heb ik via mijn Slowaakse contact persoon gekregen. Mocht u nog vragen hebben laat het mijn weten. U kunt via mijn website inmiddels huisje huren bij Limba.

 

 

 

 

Hotels in Slowakije:

Wij hebben tijdens onze vakantie alleen gebruikt gemaakt van een caravan en tent.

In Slowakije zijn echter ook mooie en prachtig gelegen hotels.

Elke stad heeft wel een of meer hotels. De hotels zijn in het algemeen niet duur en zien er goed uit.

Ook een huisje kun je huren via mijn website bij Limba.

 

Link naar site met diverse hotels in Slowakije.

 

 

 

 

December 2021